Vânzătorul are următoarele obligații principale:
- sa transmită proprietatea bunului sau, după caz, dreptul vândut,
- sa predea bunul
- sa îl garanteze pe cumpărător contra evicțiunii si viciilor bunului.
Odată cu proprietatea, cumpărătorul dobândește toate drepturile si acțiunile accesorii ce au aparținut vânzătorului.
Potrivit art. 1674 Cod civil, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului cu excepția cazurilor prevăzute de lege ori daca din voința părților nu rezulta contrariul, din momentul încheierii contractului, chiar daca bunul nu a fost predat ori prețul nu a fost plătit încă.
Strămutarea proprietarilor imobiliare de la vânzător la cumpărător, este supusa regulilor în materie de carte funciara.
In ce privește drepturile înscrise in cartea funciara și stinse, vânzătorul are obligația de a le radia din cartea funciara pe propria cheltuiala. Predarea bunului se face prin punerea bunului vândut la dispoziția cumpărătorului, împreuna cu tot ceea ce este necesar pentru exercitarea libera si neîngrădita a posesiei.
Stipulația prin care vânzătorul își rezerva proprietatea bunului până la plata integrala a prețului este valabilă chiar daca bunul a fost predat. Aceasta însă nu poate fi opusă terților decât după îndeplinirea formalităților cerute de lege, după natura bunului. (Art. 1684 Cod Civil).
Obligația de predare a bunului se întinde si asupra accesoriilor sale si totodată vânzătorul are obligația ca împreună cu bunul sa predea si titlurile/documentele privitoare la proprietatea/folosința bunului.
Pe lângă obligațiile specificate mai sus, vânzătorul mai are si obligația de a garanta cumpărătorul contra evicțiunii si viciilor bunului.
Prin evicțiune se înțelege pierderea în tot sau în parte a proprietății lucrului sau tulburarea cumpărătorului în exercitarea prerogativelor de proprietar al lucrului cumpărat, ca urmare a valorificării de către vânzător sau de o terță persoană a unui drept asupra acelui lucru.
Codul Civil, în art. 1698 Cod Civil, prevede că părțile pot conveni sa extindă sau sa restrângă obligația de garanție. Acestea pot chiar conveni sa îl exonereze pe vânzător de orice garanție contra evicțiunii. Stipulația prin care obligația de garanție a vânzătorului este restrânsă sau înlăturata nu îl exonerează pe acesta de obligația de a restitui prețul, cu excepția cazului în care cumpărătorul si-a asumat riscul producerii evicțiunii.
Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării sau care îi micșorează valoarea, încât daca le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat bunul sau ar fi plătit un preț mai mic.
Viciul ascuns este acela care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenta de specialitate, de către un cumpărător prudent si diligent.
În temeiul obligației vânzătorului de garanție contra viciilor, cumpărătorul poate obține după caz:
- înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia
- înlocuirea bunului vândut cu un bun de același fel, însa lipsit de vicii
- reducerea corespunzătoare a prețului
- rezoluțiunea vânzării
Obligațiile cumpărătorului
Vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite, sau după caz se obliga sa transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preț pe care cumpărătorul se obliga sa îl plătească.
Codul Civil în art. 1719 prevede că obligațiile principale ale cumpărătorului sunt :
- să preia bunul vândut
- sa plătească prețul vânzării
Pentru garantarea obligației de plata a prețului, în cazurile prevăzute de lege vânzătorul beneficiază de un privilegiu sau, după caz, de o ipoteca legala asupra bunului vândut.
În situația în care cumpărătorul nu plătește prețul, vânzătorul este îndreptățit sa obţină executarea silita a obligației de plata, fie rezoluțiunea vânzării, precum si daune-interese.
Art. 1722 Cod civil prevede : Comparatorul care afla de existenta unei cauze
de evicțiune este îndreptățit sa suspende plata prețului până la încetarea tulburării sau până când vânzătorul oferă o garanție corespunzătoare. Cumpărătorul nu poate suspenda plata prețului daca a cunoscut pericolul evicțiunii in momentul încheierii contractului sau daca in contract s-a prevăzut ca plata se va face chiar in caz de tulburare.