Limite voluntare de exercitare a dreptului de proprietate privată
Pentru ca o clauză de inalienabilitate să fie valabilă, este necesară îndeplinirea următoarele condiții:
- Clauza poate fi dispusă numai prin convenția părților ori prin testament. Obligația de a nu înstrăina bunul revine dobânditorului acestuia ca efect al contractului încheiat între părți sau impusă beneficiarului testamentului prin voința unilaterală exprimată de către testator. Proprietarul unui bun nu va putea face niciodată o declarație de inalienabilitate cu privire la un bun din patrimoniul său, o asemenea manifestare fiind lipsită de orice efect juridic.
- În al doilea rând trebuie să existe un interes serios legitim. Dobânditorul ar putea totuși fi autorizat de instanță judecătorească să dispună de bunul ce a fost transmis afectat de aceasta clauză, dacă interesul care a justificat clauza de inalienabilitate a dispărut sau dacă un interes superior o impune.
- Clauza de inalienabilitate este prin esență, temporară. Ea poate fi constituită pe un termen de cel mult 49 de ani. Acest termen începe să curgă din momentul dobândirii bunului înstrăinat.
- Forma clauzei de inalienabilitate. Clauza de inalienabilitate poate fi inserată numai într-un contract translativ de proprietate sau într-un testament. În cazul în care este inserată într-un testament aceasta trebuie să îndeplinească condițiile de formă testamentare. De asemenea dacă este inserată într-o donație sau contract de întreținere, aceasta va trebui să îmbrace forma autentică.
Art 628 Cod Civil prevede că o clauză de inalienabilitate nu va putea fi invocată împotriva dobânditorilor bunului cu privire la care există o asemenea clauză sau împotriva creditorilor proprietarului care s-a obligat să nu înstrăineze, decât dacă ea îndeplinește toate condițiile menționate mai sus și au fost îndeplinite și formalitățile de publicitate, după caz.
Dacă o clauză de inalienabilitate a fost prevăzută într-un contract cu titlu gratuit, ea este opozabilă nu numai creditorilor actuali ori cei viitori ai dobânditorului, dar și celor anteriori actului de dobândire.
În caz de îndeplinire a formalităților de publicitate, bunul astfel grevat nu va putea fi urmărit de toate aceste categorii de creditori ai proprietarului dobânditor acelui bun.
Clauza de inalienabiliatate prezumată
Este posibil ca părțile unui contract de înstrăinare a unui bun să se înțeleagă, printre altele, în sensul că dobânditorul bunului se obligă a transmite dreptul de proprietate asupra acestuia în viitor, către o persoană determinată sau chiar deminabilă, de exemplu, primul copil care se va naște în familia dobânditorului.
În aceste cazuri, art 627 Cod Civil dispune că, clauza de inalienabilitate este subînțeleasă, adică se prezumă existența ei.
Efectele clauzei de inalienabilitate
Efectul clauzei de inalienabilitate constă în aceea ca, pâna la expirarea termenului prevăzut în cuprinsul ei, bunul nu mai poate fi înstrăinat prin acte juridice inter vivos.
De asemenea, bunul pentru care s-a stipulat inalienabilitatea nu este susceptibil de a forma obiectul unei urmăriri silite cât timp clauza produce efecte, dacă prin lege nu se prevede altfel.
Clauza de inalienabilitate nu poate opri transmiterea bunului pe calea succesiunii. Aceasta înseamnă că, chiar dacă bunul a fost dobândit afectat de o clauză de inalienabilitate, dobânditorul rămâne liber ca, la decesul său, să îl transmită moștenitorilor legali sau celor testamentari.
Dacă bunul care formează obiectul unei substituții fideicomisare ce constă în obligația prevăzută în sarcina legatarului ori a donatarului gratificat cu acest bun de a-l administra și a-l transmite, la decesul său, unei alte persoane desemnate de dispunător, dobânditorul va fi ținut de această obligație, astfel că nu va putea transmite, la decesul său, decât substitutului desemnat de dispunător.
Conform art 528 Cod Civil, chiar dacă nu au fost îndeplinite formalitățile de opozabilitate a clauzei de inalienabilitate, beneficiarul acesteia poate pretinde daune-interese de la proprietarul care nu se conformează obligației asumate și înstrăinează bunul.
În cazul în care nulitatea lovește clauza de inalienabilitate, contractul iși va produce efectele sale, mai putin această clauză. Dacă întregul contract este lovit de nulitate, clauza de inalienabilitate nu va supraviețui acelui contract.
Dacă o clauză de inalienabilitate a fost determinată la încheierea unui contract, nulitatea clauzei de inalienabilitate va atrage nulitatea intregului contract.
În cazul nereespectării clauzei de inalienabilitate, înstrăinătorul poate să ceară rezoluțiunea contractului.