Întrucât în practică există o sumedenie de instituții care refuză să ia în considerare înscrisuri care nu sunt „notariale”, chiar dacă ele sunt valabile din punct de vedere legal, darea de dată certă este o procedură care duce la o haină notarială cu rolul de a adormi vigilența celui căruia i se va prezenta înscrisul. Mai mult, darea de dată certă atrage posibilitatea ca înscrisul să fie apostilat sau supralegalizat, ceea ce ar putea conduce la aparență că înscrisul a fost îndeplinit cu maximul de formalități posibile.
Sediul materiei
Art. 147 din Legea 36/1995 şi art. 300 din Regulament.
Competența
A) Notarul public efectuează darea de dată certă. Nu există restricții cu privire la competența teritorială.
B) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, pot acorda dată certă la cererea:
- persoanelor fizice sau juridice române, indiferent unde ȋşi for produce efectele ȋnscrisurile;
- persoanelor fizice sau juridice străine, daca ȋnscrisurile au ca finalitate producerea de efecte juridice ȋn România, iar legile şi reglementările statului de reședință ori convențiile bilaterale nu se opun.
Procedura
Cererea poate fi făcută scris sau verbal, de către orice persoană interesată (aceasta nu trebuie să fie parte sau semnatar al înscrisului). Ȋnscrisul căruia urmează să i se dea dată certă se ȋntocmește ȋn numărul de exemplare cerut de parte. Poate să fie prezentat ȋntr-un singur exemplar original (așa cum se întamplă cel mai des în practică). Ȋn acest caz notarul public va păstra ȋn arhivă cel puțin o copie a ȋnscrisului.
Ȋncheierea de dată certă se va ȋntocmi ȋn cel puțin 2 exemplare, deoarece un exemplar se păstrează ȋn arhiva biroului notarial. Ȋn doctrină se admite că nu se poate da dată certă unui ȋnscris dacă legea impune forma autentică (ori o altă procedură notarială – legalizarea de semnătură).
Ȋncheierea
Ȋn ȋncheiere se va arăta că s-au ȋndeplinit condițiile esențiale ale legalizării de semnătură:
a) Data (anul,luna,ziua), iar la cererea părții chiar şi ora
b) Starea ȋn care se află ȋnscrisul şi particularitățile acestuia
c) Denumirea ȋnscrisului așa cum apare ȋn acesta sau ȋn lipsă, o denumire corespunzătoare raportului juridic.
Ȋnregistrarea şi arhivarea
Ȋncheierile de dată certă se ȋnregistrează ȋn registrul general şi primesc fiecare un număr de ȋnregistrare. NU se ȋnregistrează şi ȋn opusul registrului general.
Arhivarea documentelor și păstrarea acestora se face în conformitate cu prevederile legale în materie de arhivare și păstrare a documentelor, pe termenul precizat în Nomenclatorul de arhivare. După expirarea termenului, actele vor fi scoase din evidență.