Dreptul de moștenire al soțului supraviețuitor în concurs cu oricare din clasele de moștenitori legali sau în lipsa rudelor din cele patru clase

Astfel, potrivit art.972 Cod civil, cota șotului supraviețuitor diferă în funcţie de clasa de moștenitori cu care vine în concurs:

  1. În concurs cu clasa descendenților – indiferent de numărul descendenților, șotul supraviețuitor are dreptul la ¼ din moștenire, iar descendenții vor primi restul de ¾ din moștenire, care se împarte intre aceștia in mod egal sau pe tulpina, după cum vin la moștenire in nume propriu sau prin reprezentare succesorala;
  2. În concurs cu clasa ascendenților privilegiați si colateralii privilegiați – in concurs cu ascendenții privilegiați, indiferent de numărul lor care vin la moștenire împreuna cu colateralii privilegiați, indiferent de numărul lor, șotul supraviețuitor are dreptul la 1/3 din moștenire; 
  3. Când șotul supraviețuitor vine la moștenire în concurs doar cu ascendenții privilegiați sau doar cu colateralii privilegiați, cota sa legala va fi de 1/2, indiferent de numărul lor;
  4. În concurs cu ascendenții ordinari (clasa a IIIa) sau cu colateralii ordinari (clasa a IVa), in ambele cazuri indiferent de numărul lor, șotul supraviețuitor are dreptul, invariabil, la ¾ din moștenire;

În lipsa rudelor din cele patru clase sau daca nici una dintre ele nu vrea ori nu poate sa vina la moștenire, șotul supraviețuitor va culege întreaga masa succesorala lăsata de șotul decedat.

Daca șotul supraviețuitor vine la moștenire în concurs cu vreuna din clasele de moștenitori legali, cota ce i se cuvine cu titlu de moștenitor legal se va stabili cu întâietate față de cotele legale ale clasei de moștenitori concurente. Imputarea cotei succesorale legale a șotului supraviețuitor asupra întregii mase succesorale va avea ca efect micșorarea corespunzătoare a cotelor succesorale legale ale moștenitorilor cu care concurează.

De asemenea, pentru stabilirea cotei-părţi ce i se cuvine șotului supraviețuitor, se va tine seama numai de rudele împreună cu care el “vine în concurs”, deci care moștenesc efectiv. Totodată, lipsa rudelor influențează cota șotului supraviețuitor numai daca este totala in cadrul clasei sau subclasei respective. (in caz contrar, daca nu este totala, va profita moștenitorilor din clasa si nu șotului supraviețuitor).

Ipoteza în care șotul supraviețuitor concurează cu doua clase de  moștenitori legali.

In caz de dezmoștenire directa totala a tuturor moștenitorilor legali nerezervatari dintr-o clasa, problema nu se pune, pentru ca ei nu vin la moștenire, așa încât cota șotului supraviețuitor se stabilește in raport de moștenitorii cu care concurează efectiv. In schimb, daca din clasa a II-a de moștenitori legali formata si din ascendenți privilegiați si din colaterali privilegiați au fost dezmoșteniți total doar părinţii, ei vor culege totuși rezerva de 1/6 din moștenire în calitate de rezervatari, astfel încât la stabilirea cotei șotului trebuie sa se tina seama si de prezenta lor (fiindcă si ei vin, chiar daca ca rezervatari).

În situațiile in care, ca urmare a dezmoștenirii unor moștenitori legali, șotul supraviețuitor concurează cu moștenitori din doua clase de moștenitori legali => cota șotului supraviețuitor în concurs cu moștenitorii legali aparținând unor clase diferite se stabilește ca si când acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.

De exemplu, daca a fost dezmoștenit direct si total copilul defunctului si șotul supraviețuitor va veni in concurs cu copilul, ca moștenitor rezervatar si cu părinţii si frații defunctului, cota șotului va fi de ¼ din moștenire, adică se va stabili ca si cum șotul ar fi venit in concurs doar cu clasa I de moștenitori.

De asemenea, pentru ca șotul supraviețuitor sa vina la moștenire in concurs cu moștenitorii legali din doua clase diferite, este absolut necesar ca moștenitorii din clasa subsecventa, care au dobândit vocație succesorala concreta prin dezmoștenirea celor din clasa preferata, sa accepte moștenirea în termenul de opțiune succesorala, în caz contrar, dezmoștenirea va profita șotului supraviețuitor, care va culege tot. 

  • Șotul supraviețuitor vine la moștenire numai în nume propriu (nu prin reprezentare si nici nu poate fi reprezentat);
  • Șotul supravieţuitor este moştenitor rezervatar;
  • Șotul supraviețuitor este moștenitor sezinar;
  • Șotul supraviețuitor este obligat la  raportul donațiilor primite de la șotul decedat, când vine în concurs cu descendenții.

Motivele pentru care să alegeți o colaborare cu Biroul Notarial Stoica S. Eduard:

  • Echipa noastră de consilieri juridici competenți are capacitatea de a prelua și instrumenta un volum generos de acte notariale. (Vezi echipa)
  • Recenziile online ale clienților noștri din motorul de căutare Google Maps, ne clasează în topul celor mai bine cotate birouri notariale atât din București cât și din țară.
  • Eduard S. Stoica a fost desemnat Notarul Anului în cadrul galei de REAL ESTATE 2021, acordat de “Investing in Property & Romanian Property Awards”.
  • Suntem alegerea clienților pe municipiul Bucureşti potrivit publicației Şoimii Legii și de asemenea  am fost nominalizați de către firmadeincredere.ro pentru anul 2020 în topul firmelor de prestări servicii cu publicul.
  • Oferim publicului posibilitatea de a ne transmite online pe adresa de e-mail contact@notariatstoica.ro sau pe formularul de contact, documentațiile necesare întocmirii actelor notariale, economisind astfel timpul clienților noștri, prezența acestora fiind necesară doar la semnarea actului în formă finală, moment în care vor aduce actele în original.
  • Obținerea unei cotații de preț se poate face prin intermediul formularului de vânzare - cumpărare.
  • Notarul Public titular a fost intervievat de către numeroase publicații de specialitate (Profit.ro, Wall-Street).
  • Notarul public se deplasează la sediile băncilor pentru semnarea actelor notariale.
  • Sediul biroului nostru notarial este ușor accesibil clienților, fiind situat în incinta clădirii de stat a palatului U.G.I.R din centrul capitalei - zona Piața Romană, la 2 minute de metrou, pe strada George Enescu nr. 27-29, sector 1.
  • Ne ocupăm de verificarea / înscrierea în Arhiva Reală de Garanții Mobiliare.
  • Programările și soluționarea procedurilor juridice sunt prioritare.
  • Locurile de parcare sunt disponibile în apropierea biroului notarial.
  • Prin delegații biroului notarial, putem obține în numele clienților documente necesare, specifice întocmirii actului notarial, de la Instituțiile abilitate (Primărie, A.N.A.F., D.I.T.L., Auditori Energetici, etc.) și diferite adrese de la Primăriile competente.
  • Clienții au posibilitatea de a achita onorariile și toate taxele notariale prin intermediul oricărui mijloc de plată (card / P.O.S., transfer bancar, numerar).

Pentru rezolvarea imediată a cerințelor dumneavoastră, alegeți modalitatea de colaborare dorită dintre următoarele:

  • PRIN EMAIL: Ne puteți scrie un e-mail pe adresa contact@notariatstoica.ro prin care să solicitați documentul notarial de care aveți nevoie (procură, declarație, contract de vânzare sau altele). Este necesar să menționați în conținutul mesajului numele complet, actul pe care îl solicitați și numărul de telefon. Colegii noștri vor prelua informațiile și vă vor contacta în cel mai scurt timp pentru o programare.
  • LA TELEFON: – Ne puteți contacta telefonic, în timpul programului de lucru de luni până vineri între orele 09:00 – 17:00, la numărul +40 722 222 281, iar echipa noastră vă va spune care sunt actele necesare pentru întocmirea înscrisului solicitat. De asemenea, se va programa și o întâlnire la unul din sediile noastre din București pentru ridicarea documentelor.
  • ONLINE: – Puteți să completați formularul clientului cu datele personale, atașat în secțiunea de contact a site-ului, sau ne puteți scrie pe WhatsApp ori puteți să luați legătura cu noi, în timp real, prin intermediul chat-ului de pe site.
  • LA SEDIU: Puteți să depuneți actele pentru solicitarea unui anumit înscris la sediul biroul notarial. În funcție de complexitatea documentului cerut, acesta se va elibera pe loc sau se va stabili o întâlnire pentru eliberarea lui.

Menționăm că indiferent de modalitatea prin care doriți să ne contactați, echipa noastră vă va solicita actele necesare pentru întocmirea înscrisului, scanate sau pozate clar cu telefonul mobil, pe adresa noastră de e-mail sau pe WhatsApp, pentru scurtarea timpului de așteptare pentru eliberarea documentelor notariale. Informațiile personale sunt gestionate în conformitate cu toate politicile referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal. Menționăm că, în momentul prezentării la sediul biroului pentru ridicarea procedurilor notariale, este obligatoriu să aveți la dumneavoastră toată documentația solicitată în original.

Motivele pentru care să alegeți o colaborare cu Biroul Notarial Stoica S. Eduard:

  • Echipa noastră de consilieri juridici competenți are capacitatea de a prelua și instrumenta un volum generos de acte notariale. (Vezi echipa)
  • Recenziile online ale clienților noștri din motorul de căutare Google Maps, ne clasează în topul celor mai bine cotate birouri notariale atât din București cât și din țară.
  • Eduard S. Stoica a fost desemnat Notarul Anului în cadrul galei de REAL ESTATE 2021, acordat de “Investing in Property & Romanian Property Awards”.
  • Suntem alegerea clienților pe municipiul Bucureşti potrivit publicației Şoimii Legii și de asemenea  am fost nominalizați de către firmadeincredere.ro pentru anul 2020 în topul firmelor de prestări servicii cu publicul.
  • Oferim publicului posibilitatea de a ne transmite online pe adresa de e-mail contact@notariatstoica.ro sau pe formularul de contact, documentațiile necesare întocmirii actelor notariale, economisind astfel timpul clienților noștri, prezența acestora fiind necesară doar la semnarea actului în formă finală, moment în care vor aduce actele în original.
  • Obținerea unei cotații de preț se poate face prin intermediul formularului de vânzare - cumpărare.
  • Notarul Public titular a fost intervievat de către numeroase publicații de specialitate (Profit.ro, Wall-Street).
  • Notarul public se deplasează la sediile băncilor pentru semnarea actelor notariale.
  • Sediul biroului nostru notarial este ușor accesibil clienților, fiind situat în incinta clădirii de stat a palatului U.G.I.R din centrul capitalei - zona Piața Romană, la 2 minute de metrou, pe strada George Enescu nr. 27-29, sector 1.
  • Avem program de lucru cu publicul inclusiv sâmbăta, în intervalul 09:00 – 15:00.
  • Ne ocupăm de verificarea / înscrierea în Arhiva Reală de Garanții Mobiliare.
  • Programările și soluționarea procedurilor juridice sunt prioritare.
  • Locurile de parcare sunt disponibile în apropierea biroului notarial.
  • Prin delegații biroului notarial, putem obține în numele clienților documente necesare, specifice întocmirii actului notarial, de la Instituțiile abilitate (Primărie, A.N.A.F., D.I.T.L., Auditori Energetici, etc.) și diferite adrese de la Primăriile competente.
  • Clienții au posibilitatea de a achita onorariile și toate taxele notariale prin intermediul oricărui mijloc de plată (card / P.O.S., transfer bancar, numerar).

Pentru rezolvarea imediată a cerințelor dumneavoastră, alegeți modalitatea de colaborare dorită dintre următoarele:

  • PRIN EMAIL: Ne puteți scrie un e-mail pe adresa contact@notariatstoica.ro prin care să solicitați documentul notarial de care aveți nevoie (procură, declarație, contract de vânzare sau altele). Este necesar să menționați în conținutul mesajului numele complet, actul pe care îl solicitați și numărul de telefon. Colegii noștri vor prelua informațiile și vă vor contacta în cel mai scurt timp pentru o programare.
  • LA TELEFON: – Ne puteți contacta telefonic, în timpul programului de lucru de luni până sâmbătă între orele 09:00 – 17:00, la numărul +40 722 222 281, iar echipa noastră vă va spune care sunt actele necesare pentru întocmirea înscrisului solicitat. De asemenea, se va programa și o întâlnire la unul din sediile noastre din București pentru ridicarea documentelor.
  • ONLINE: – Puteți să completați formularul clientului cu datele personale, atașat în secțiunea de contact a site-ului, sau ne puteți scrie pe WhatsApp ori puteți să luați legătura cu noi, în timp real, prin intermediul chat-ului de pe site.
  • LA SEDIU: Puteți să depuneți actele pentru solicitarea unui anumit înscris la sediul biroul notarial. În funcție de complexitatea documentului cerut, acesta se va elibera pe loc sau se va stabili o întâlnire pentru eliberarea lui.

Menționăm că indiferent de modalitatea prin care doriți să ne contactați, echipa noastră vă va solicita actele necesare pentru întocmirea înscrisului, scanate sau pozate clar cu telefonul mobil, pe adresa noastră de e-mail sau pe WhatsApp, pentru scurtarea timpului de așteptare pentru eliberarea documentelor notariale. Informațiile personale sunt gestionate în conformitate cu toate politicile referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal. Menționăm că, în momentul prezentării la sediul biroului pentru ridicarea procedurilor notariale, este obligatoriu să aveți la dumneavoastră toată documentația solicitată în original.