1. Noțiune
Conform art. 1132 din NCC, certificatul de moştenitor se eliberează de către notarul public şi cuprinde constatări referitoare la patrimoniul succesoral, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din acest patrimoniu, precum şi alte menţiuni prevăzute de lege.
Certificatul de moştenitor sau de legatar:
- se redactează pe baza încheierii finale;
- va avea aceeași dată cu încheierea finală și număr din registrul de termene succesorale;
- va cuprinde constatările din încheiere referitoare la masa succesorală, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din patrimoniul defunctului;
- nu cuprinde semnăturile moștenitorilor, nici măcar atunci când dezbaterea moștenirii este urmată în același act de partajul succesoral;
- va putea cuprinde menţiuni cu privire la modalitatea prin care a fost stabilită întinderea drepturilor succesorilor, precum şi orice menţiune care justifică eliberarea acestuia;
- se eliberează câte un exemplar fiecărui moștenitor sau legatar, la finalizarea procedurii succesorale notariale ca urmare a dezbaterilor necontencioase, numai după achitarea taxelor succesorale și a onorariilor.
2. Natura juridică
În literatura juridică s-a arătat că certificatul de moștenitor are la bază convenția moștenitorilor, dar este mai mult decât o convenție obișnuită, întreaga procedură succesorală notarială fiind considerată o procedură necontencioasă, certificatul de moștenitor, act final al unei asemenea proceduri, nu poate fi decât un act de jurisdicție voluntară.
Certificatul de moştenitor are natura juridică şi puterea doveditoare a unui titlu de proprietate pentru moştenitorii acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

Contactează Biroul Notarial Stoica Sebastian Eduard
Pentru informații suplimentare despre activitatea de notariat, acte necesare, tarife și taxe, urgențe și deplasări ne puteți contacta prin una din metodele de mai jos:
» Formular de contact

3. Anularea certificatului de moștenitor
Certificatul de moștenitor poate fi lovit de nulitate absolută sau relativă pentru motive care vizează nesocotirea normelor imperative sau dispozitive ale legilor, lipsa elementelor esnțiale ale actului, vicii de consimțământ, etc.
Până la anularea sa prin hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor dinmasa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia. Cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor, conform legii.
Termenul de promovare a acțiunii în nulitate relativă este cel de drept comun, de trei ani. Prescripția ȋncepe să curgă de la data când titularul dreptului la acțiune a cunoscut sau după ȋmprejurări trebuia să cunoască nașterea lui. În cazul motivelor de nulitate absolută, acțiunea este imprescriptibilă.
Acțiunea în nulitate absolută poate fi promovată de orice persoană ce se consideră vătămată în drepturile sale, respectiv atât de moștenitori cât și de terțe persoane.
4. Eliberarea unui nou certificat
În cazul anulării certificatului de moştenitor total sau parţial, notarul public va elibera un nou certificat pe baza hotărârii judecătoreşti definitive.
În practică însă, de cele mai multe ori, hotărârea judecătorească nu se limitează la anularea certificatului ci rezolvă aspectele conflictuale apărute. Prin urmare, eliberarea unui nou certificat de moștenitor nu mai are loc, deoarece mențiunile din hotărârea judecătorească au forța probantă necesară părților (deși în concepția Legii nr. 36/1995 aliberarea unui nou certificat ar trebui să fie soluția standard).

Contactează Biroul Notarial Stoica Sebastian Eduard
Pentru informații suplimentare despre activitatea de notariat, acte necesare, tarife și taxe, urgențe și deplasări ne puteți contacta prin una din metodele de mai jos:
» Formular de contact

Notarul public va elibera un nou certificat și în cazul în care cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitorse adresează notarului public în scopul încheierii unui act autentic care să ateste soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului. Această procedură nu se aplică cu privire la certificatul de vacanţă succesorală.
5. Îndreptarea erorilor materiale
Erorile materiale constatate în lucrările dosarului succesoral sau în certificatul de moştenitor ori legatar se pot îndrepta prin încheiere de rectificare.
Îndreptarea erorilor materiale sau omisiunilor din certificatul de moștenitor se va face potrivit regulilor aplicabile tuturor actelor notariale.
Erorile pot fi îndreptate și omisiunile pot fi completate, la cerere sau din oficiu, cu acordul părților, numai dacă acestea rezultă din lucrările actului, precum și din registrele notariale sau alte evidențe ale biroului notarial. Acordul părților se prezumă dacă, fiind legal citate, nu își manifestă opunerea.

Contactează Biroul Notarial Stoica Sebastian Eduard
Pentru informații suplimentare despre activitatea de notariat, acte necesare, tarife și taxe, urgențe și deplasări ne puteți contacta prin una din metodele de mai jos:
» Formular de contact

Este suficientă cererea oricăruia dintre moștenitori, întrucât procedura se realizează oricum după citarea tutror moștenitorilor.
Îndreptarea se face prin încheiere de rectificare. Nu sunt admise corecturi direct în cuprinsul certificatului de moștenitor.
Încheierea de rectificare se atașează la exemplarele originale ale actului aflate în arhivă sau prezentate de părți.
La data stabilită pentru îndreptarea erorilor materiale, moștenitorii și legatarii citați vor trebui, de principiu, să prezinte toate certificatele eliberate, spre a fi rectificate potrivit legii. Dacă totuși nu vor putea fi depuse toate certificatele din motive obiective (de ex., anumite certificate au fost comunicate deja oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, sau direcțiilor fiscale teritoriale etc.) notarul va fi obligat să comunice încheierea de rectificare tuturor instituțiilor la care s-au depus asemenea certificate. Despre existența încheierii de rectificare se face mențiune pe toate exemplarele originale.
6. Delimitarea certificatului de moștenitor de certificatul de calitate de moștenitor
La cererea moştenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moştenitor, care atestă numărul, calitatea şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali.
Spre deosebire de certificatele de moștenitor, certificatele de calitate succesorală sunt înscrisurile care atestă doar vocația succesorală, fără să facă dovada dreptului de proprietate al moștenitorilor asupra bunurilor din masa succesorală.
Certificat de calitate de moștenitor se poate elibera şi în situaţia în care s-a eliberat anterior certificat de moştenitor.
În ceea ce privește termenul în care se poate elibera un certificat de caliatete de moștenitor, acesta se poate elibera oricând, la fel ca și certificatul de moștenitor.

Contactează Biroul Notarial Stoica Sebastian Eduard
Pentru informații suplimentare despre activitatea de notariat, acte necesare, tarife și taxe, urgențe și deplasări ne puteți contacta prin una din metodele de mai jos:
» Formular de contact

Spre deosebire de certificatul de moștenior, care face dovada calităţii de moştenitor legal sau testamentar, art. 115 din Legea nr. 36/1995 prevede că certificatul de calitate de moştenitor, atestă numărul, calitatea şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali. În literatura de specialitate s-a apreciat că în mod eronat au fost omiși legatării.