Sediul materiei
Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se face prin încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil și se anexează la cererea de chemare în judecată. În caz de neîndeplinire a acestei proceduri de către reclamant, pârâtul, prin întâmpinare, poate invoca în instanță excepția neîndeplinirii procedurii prealabile. Excepția poate fi invocată nu numai de către pârât, ci şi de către instanţă, din oficiu.
Competența
Procedura eliberării încheierii cu privire la rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidenţă a procedurilor succesorale al Camerelor şi în registrele naţionale notariale ale Uniunii se îndeplineşte de notarul public competent, în condiţiile legii, să efectueze procedura succesorală, adică notarul public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu.
Termen
Încheierea cu privire la rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidenţă a procedurilor succesorale ţinut de Cameră, precum şi în registrele naţionale notariale, se eliberează în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
Procedura
Pentru eliberarea încheierii privind verificarea evidenţelor succesorale, prevăzută de Codul de procedură civilă, notarul public verifică prezentarea certificatului de deces, dovedirea calităţii de succesibil sau persoană îndreptăţită, precum şi o copie a cererii de chemare în judecată, purtând menţiunea că a fost sau nu depusă.
Notarul public procedează la interogarea Registrului de evidență a procedurilor succesorale ținut de Camera în a cărei circumscripție teritorială defuntul a avut ultimul domiciliu.
Cererea se înregistrează în evidențele succesoale ale Camerei și notarul public înregistrează dosarul pe rolul biroului.
Dacă în urma verificării registrului ţinut de Cameră se constată că succesiunea defunctului nu se află pe rolul niciunui birou notarial, se vor verifica:
• Registrul naţional notarial de evidenţă a opţiunilor succesorale (RNNEOS), în care se înregistrează toate actele notariale referitoare la acceptarea, respectiv renunţarea la moştenire;
• Registrul naţional notarial de evidenţă a liberalităţilor (RNNEL), în care se înregistrează toate actele de donaţie, dispoziţiile testamentare, revocarea lor, precum şi retractarea revocării acestora;
• Registrul naţional notarial de evidenţă a succesiunilor (RNNES), în care se înregistrează cauzele succesorale privind cetăţenii români, străini sau apatrizi cu ultimul domiciliu în străinătate, de pe urma cărora au rămas bunuri în România (acest registru se va interoga doar în situația în care defunctul a avut ultimul domiciliu în străinătate sau defunctului nu i se cunoaște domiciliul, dar de pe urma lui au rămas bunuri pe teritoriul României);
În baza răspunsurilor primite prin certificatele/adeverinţele eliberate de Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale, care se anexeză încheierii, notarul public constată înregistrările care, la data eliberării fiecărui act de interogare a registrelor sus-menţionate, în cauza succesorală a defunctului, erau efectuate.
Conținutul încheierii
Încheierea cuprinde rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidență a procedurilor succesorale ținut de Camera notarilor publici precum și în următoarele registre naționale notariale: RNNEL, RNNEOS și RNNES, după caz.
Soluții
În cazul în care, în urma verificării registrului ţinut de Cameră, se constată că succesiunea defunctului nu se află pe rolul vreunui alt birou notarial, notarul public va verifica registrele național notariale mai sus menționate și eliberează încheierea cu privire la rezultatul verificărilor.
Dacă în urma verificării se constată că succesiunea se află pe rolul unui birou notarial, solicitantul va fi îndrumat să obţină încheierea de la notarul public care instrumentează dosarul.
În cazul în care, în urma verificării, se constată că succesiunea este soluționată, se va face menţiune despre acest fapt în încheiere, fără a se mai proceda la verificarea registrelor unice ale Uniunii.
Înregistrarea și arhivarea
Cererea prin care se solicită efectuarea verificărilor, împreună cu încheierea eliberată de notarul public în urma efectuării verificărilor, se înregistrează în Registrul general notarial sau, după caz, în registrul de succesiuni. Încheierea se păstrează în mapa nr. 22, termenul de păstrare este de 3 ani.